Децата сакаат да тренираат Гимнастика

Ако атлетиката е кралица на спортот, тогаш гимнастиката би ја опишале  како базичен спорт, покрај пливањето исто така. Спортската гимнастика ја сочинуваат координирани движења, чија крајна цел е да се стекне физичка сила, рамнотежа и координација во простор разговараме  со Николина Главевска, тренер по гимнастика Колку децата ја сакаат гимнастиката, на колку години е најдобро […]

Read More

6 ЗАБЛУДИ ЗА ТРЧАЊЕТО

Трчањето е актуелно, но секој рекреативен тркач сигурно се сретнува со многу заблуди во врска со трчањето, а ние ќе ги споделиме најголемите заблуди по наш избор.   Трчањето е здодевно Кога имате некаква цел пред себе, тогаш неможе да ви биде здодевно. Можеби вашата цел е да ја намалите телесната тежина, можеби само да […]

Read More

НА ДЕЦАТА ИМ ТРЕБА СПОРТ И МУЗИКА ИСТО КОЛКУ И ХРАНА И ЉУБОВ

  Децата имаат потреба од спорт, музика и уметност  исто колку што им е потребна храна, љубов и чист воздух, вели  Филип Пулман (Philip Pullman англиски новелист, автор на неколку бестселери):„Ако не им дадете на децата храна, штетата за кратко време ќе биде видлива. Ако  не им подарите љубов, штетата можеби нема да се забележи […]

Read More

„Трка на радоста 2019“ во Битола и во Скопје

ДЕЦАТА САКААТ ДА СПОРТУВААТ Повеќе стотици дечиња од Битола и од Скопје, на 1 септември (недела),   зедоа учество на ТРКАТА на РАДОСТА  и  го најавија почетокот на  новата учебна година. Шеталиштето во Битола и во Градскиот парк (Школка) во Скопје, беа исполнети со детски џагор и многу радости. Ваквите трки се посебен вид забава за […]

Read More

ТРКА НА РАДОСТА 2019 – БИТОЛА и СКОПЈЕ

Да ја започнеме новата учебна година енергично со пробиотскиот јогурт на Бучен Козјак!!! „Првачињата трчаат“ – трка од 200 метра  „Учениците трчаат“ – трка од 500 метри  Време: 1 СЕПТЕМВРИ (НЕДЕЛА)  10.30 часот – регистрација и подигнување стартен пакет  11 ч. – трка „Првачињата трчаат“  11.15 ч. – трка „Учениците трчаат  Место:  Битола (Градско шеталиште) и  Скопје (Градски парк […]

Read More
витални по 40тата

РОДИТЕЛИ, ОСТАНЕТЕ ВИТАЛНИ И МЛАДИ И ПО 40-ТАТА

ЗРАЧЕТЕ ПОЗИТИВНИ ЕМОЦИИ, А СЕТО ТОА ЗА ВАШЕ ДОБРО ЗДРАВЈЕ! Во книжарниците на Просветно дело побарајте ги водичите со кои ќе ги откриете тајните за забавување на процесот на стареење, за останување во здрава форма, за здрав начин на исхрана и за зрачење позитивна енергија. КАКО ДА ОСТАНЕМЕ МЛАДИ? – Современата жена сака да биде […]

Read More
TVB

ФИЗИЧКИТЕ АКТИВНОСТИ ГО ПОТТИКНУВААТ РАБОТЕЊЕТО НА МОЗОКОТ КАЈ ДЕЦАТА

Ако ги поттикнувате децата да трчаат, скокаат, прескокнуваат, да се бркаат едни со други, да играат со топка, забележително  ќе ја подобрите нивната способност за размислување, покажуваат резултатите од најамбициозната студија за физичката активност и кoгнитивност кај децата. Како вежбањето го поттикнува работењето на мозокот кај децата. Оваа студија ја истакнува важноста од физички активности […]

Read More

Смешно видео: деца кои не играат според правилата

Секој спорт има свои правила, правилата се почитуваат за да не настанат незгоди при играњето. Ако не се почитуваат лесно може да дојде до повреда. Ако нема правила тогаш спортските игри не би биле фер игри. Децата најчесто не сакат да играат по правилата, измислуваат свои техники и вештини на играње и тоа го прават [...]
Read More

Вежби за деца

Забавни иновативни вежби за деца. И најмалите сакаат да вежбаат, но вежбањето  треба да им биде забавно, за и следниот ден да посакаат да ги изработат вежбите. Во ова видео на забавен начин децата ќе вежбаат и тоа на најзабавен начин. Curious George  – вежби за деца, одлична забава и одлично искуство. Ајде да почнете [...]
Read More

Вежбаме и учиме англиски

Дечињата сакаат да јадат чоколада, чипсови, зашеќерени производи итн.  Енергијата која ја внесуваат децата преку храната,  треба да ја потрошат во текот на денот. Трчањето околу масата и скокањето по креветот често предизвикува нервоза кај родителите. Родителите сакаат нивните деца повеќе да ги гледаат како учат отколку како скокаат низ домот. Исто така родителите сакаат [...]
Read More
To Top